Videopelimusiikista maailmanmaineeseen

Videopelit ovat tänä päivänä suuri osa viihdemaailmaa. Niitä pelataan ympäri maailman ja sen vuoksi videopelit ovat yksi hyvä keino saada näkyvyyttä. Videopelimusiikki on siis lähes mitä tahansa videopelien tai kolikkopelien taustalla käytettävää musiikkia. Monet nettikasinot esimerkiksi suosivat kolikkopelejä, joissa käytetään musiikkia. Niiden koetaan olevan viihdyttävämpiä kuin sellaisten pelien, joissa ei käytetä musiikkia. Jos kolikkopeli pohjautuu tunnetun artistin tai muusikon tarinaan, peleissä käytetään heidän musiikkiaan. Yhtenä esimerkkinä tästä toimii Guns ’n Roses -kolikkopeli, joka kuuluu rockin legendat -teemaisiin kolikkopeleihin.

Kun kolikko- tai videopeliin luodaan täysin uutta musiikkia, se tapahtuu samalla tavalla kuin muunkin musiikin luominen. Kappaleesta tehdään demo, joka soitetaan oikeilla soittimilla. Kun kappale on valmis, se äänitetään, jonka jälkeen sitä voidaan käyttää pelien taustalla. Poikkeuksena tähän on tietysti konemusiikki, joka tehdään tietokonetta hyödyntämällä.

Pelimusiikin historiaa

Kaikkein varhaisimmat videopelit eivät sisältäneet ollenkaan musiikkia. Niissä saatettiin käyttää äänitehosteita, mutta nekin olivat yleensä kohtalaisen vaatimattomia. Space Invadersia pidetään ensimmäisenä pelinä, jossa käytettiin taustamusiikkia. Kyseessä on siis kolikkopeli vuodelta 1978. Tuo peli sisältää kokoaikaista taustamusiikkia. Sen jälkeen myös monet muut kolikko- ja videopelit ovat ottaneet käyttöönsä taustamusiikin ja nykyään sitä käytetään lähestulkoon kaikissa mahdollisissa peleissä.

Suosituimpiin pelimusiikin tekijöihin kuuluu japanilainen Hiroshi Miyauchi. Hän on luonut musiikin useampaankin eri peliin, jotka ovat kaikki nousseet maailmanlaajuiseen suosioon. Miyauchi oli pitkään myös pelinkehittäjä Segan palkkalistoilla. Hänen tunnetuimpia musiikkiteoksiaan ovat Out Run- ja After Burner -pelien taustamusiikit.

Myös muut japanilaiset pelimusiikin tekijät ovat onnistuneet nousemaan suosioon juurikin pelien avulla. Heihin kuuluvat esimerkiksi Miyoko Kobayashi ja Masanori Hikichi musiikillaan peliin Terranigma, sekä Yukahide Takekawa musiikilla peliin Soul Blazer. Muita suosittuja nimiä pelimusiikin parissa ovat esimerkiksi Robin Beanland, Eveline Fischer ja Dave Wise, joiden yhteistyön tuloksena on syntynyt musiikki Donkey Kong Country -peliin.

Pelimusiikille on siis kysyntää ja kysynnän voidaan odottaa kasvavan jatkuvasti. Tänä päivänä ei ole olemassa juurikaan sellaisia pelejä, joissa ei olisi taustamusiikkia. Taustamusiikki on omiaan nostamaaan pelin viihdearvoa.