Suomalainen pelimusiikki

Koska video- ja kolikkopelit ovat niin suuressa suosiossa ympäri maailman, musiikintekijä voi päästä niiden avulla äkkiä pinnalle. Parhaimmat pelit tavoittavat hetkessä useita kymmeniä ja satoja miljoonia pelaajia, jotka myös kuulevat pelissä käytettyä musiikkia. Alalla on siis hyvin suuri potentiaali, jos verrataan vaikkapa aloittelevan yhtyeen tai artistin reittiä musiikin huipulle.

Myös Suomesta löytyy muutamia pelien alalla mainetta niittäneitä muusikoita. Heitä ei ole kovin monta, mutta määrän uskotaan kasvavan vuosien aikana, kun suomalaiset nettikasinot yleistyvät ja Suomessa aletaan kehittämään enemmän pelejä. Toki meiltä löytyy esimerkiksi Angry Birds jo nyt, mutta peliala tulee varmasti kasvamaan myös Suomessa jatkossa.

Suomalaista pelimusiikkia maailmalle

Tunnetuin suomalainen pelimusiikin kehittäjä on Ari Pulkkinen. Häntä voisi tituleerata jopa alan pioneeriksi meillä Suomessa. Pulkkisen suurin teoksiin kuuluvat esimerkiksi Angry Birdsin, Trinen, Dead Nationin ja Outlandin tunnusmusiikit. Kaikki näistä peleistä ovat saavuttaneet menestystä ympäri maailman, joten Pulkkisen sävellykset ja nimi ovat tuttuja monilla pelaajille. Uransa Pulkkinen aloitti tekemällä musiikin peliin Starfight VI: portinvartijoita. Tämä tapahtui vuonna 1999.

Vuonna 2011 Pulkkinen valittiin parhaimmaksi suomalaiseksi pelinkehittäjäksi. Tuomariston sanoin Pulkkisen merkitys suomalaiselle pelialalle on ollut merkittävä. Pulkkinen on myös osannut teoksissaan tuoda esille pelikokonaisuuden, jolloin musiikki sopii täydellisesti siihen, mitä pelissä milloinkin tapahtuu.

Pulkkisella on myös oma yritys, AriTunes. Se on keskittynyt pelimusiikkiin. Pulkkisen ura ei ole osoittanut hiipumisen merkkejä, vaan hänen merkityksensä pelimaailmalle on edelleen kattava. Pulkkinen on tehnyt viime vuosina eniten Play Station -pelien musiikkeja. Monet pelinkehitysyritykset käyttävät Pulkkisen taitoja pelin musiikkipuolen luomisessa.

Miksi pelien musiikki on niin tärkeää?

Peleissä käytettävä musiikki on erityisen tärkeää siksi, koska sen avulla peleistä tehdään viihdyttävämpiä. Kaikkein ensimmäisissä videopeleissä ei ollut musiikkia, mutta 1970-luvulta lähtien musiikkia on alettu käyttämään peleissä säännöllisesti. Se onkin järkevää, sillä musiikilla voidaan ilmaista pelin tunnetilaa. Jos pelissä on meneillään jännittävä kohta, voi musiikki olla pahaenteistä. Jos peli taas on teemaltaan iloinen, käytetään silloin korkeita ääniä ja nopeaa tempoa luomaan iloinen ja rento tunnelma.