Musiikkia uruilla soitettuna

Urut ovat jo pitkään käytetty instrumentti erityisesti kirkon tapahtumissa ja kirkkomusiikissa. Kirkkomusiikilla onkin pitkät perinteet myös Suomessa. Se on saanut vaikutteita muualta maailmasta, joten Suomessa soitettava kirkkomusiikki on monialaista. Erityisesti suomalaisessa kirkkomusiikissa noudatetaan slaavilaisia perinteitä.

Uruilla soitettavaa kirkkomusiikkia voi kuulla erityisesti jumalanpalveluksissa. Niissä soitetaan kaikkein suosituimpia virsiä, mutta sen lisäksi pappi voi valita veisattavaksi myös hieman tuntemattomampia teoksia. Varmaa on, että urkujen jylhä ääni vakuuttaa kuulijan jos toisenkin. Vanhojen teoksien joukossa on kuitenkin nykyaikaista kirkkomusiikkia, jossa voidaan kuulla enemmän tämän päivän melodiakulkua ja jotka eroavat sanoituksiltaan menneiden aikojen teoksista.

Uruilla voi soittaa muutakin kuin kirkkomusiikkia

Vaikka urut tunnetaankin enimmäkseen kirkkomusiikin soittimena, on niillä paljon muutakin tarjottavaa. Urkujen komea ääni on saanut monet musiikista kiinnostuneet kokeilemaan, kuinka urut sopivat eri musiikkityyleihin. Uruilla soitettuna soi jopa kaikenlainen pelimusiikki, jota esimerkiksi monet pikakasinot ja niiden tarjoamat pelit sisältävät.

Urut sopivat erityisen hyvin jännittäviin peleihin tai vaikkapa elokuviin. Niistä löytyy paljon matalan taajuuden ääniä, jotka luovat pelottavaa tunnelmaa. Yhtä hyvin uruilla voi kuitenkin soittaa myös iloista musiikkia, sillä korkeat ja kimeät äänet tuovat rennon ja leppoisan tunnelman tullessaan. Tulevaisuudelta voidaankin odottaa, että urkuja aletaan käyttää yhä enemmän muuallakin kuin kirkossa.

Tämän päivän urkutaitureita

Musiikkiala on laaja ja se kasvaa jatkuvasti. Musiikkia kuunnellaan koko ajan ja joka puolella maailmaa. Se on aina läsnä elämässämme ja monet meistä pitävät sitä tärkeänä osa jokaista päivää. Se on melkein jopa elämää suurempaa.

Maailmassa on monia tunnettuja urkureita, joiden soittotaidot ovat saaneet kylmät väreet iholle ja esityksen painumaan kuulijoiden mieliin. Maailman tunnetuimpiin ja suosituimpiin urkureihin kuuluvat muun muassa Marie-Claire Alain, Anders Bondeman, Hans Fagius, Guy Bovet, Virgil Fox, Jean Guillou, Piet Kee, Naji Hakim, Ton Koopman, Olivier Latry ja Gustav Leonhardt. Suomalaista väriä joukkoon tuovat Toivo Elovaara, Astrid Riska, Juhani Romppainen sekä Tauno Äikää. Urkuperinteet eivät siis missään nimessä ole kuolemassa Suomessa, vaan urkuja käytetään yhä ja nuoretkin sukupolvet löytävät urkujen soiton ilon.